Amonium, známé také jako cukrářské droždí nebo chemicky hydrogenuhličitan amonný (NH₄HCO₃), patří mezi tradiční kypřicí prostředky, které se v cukrářství používají po staletí. Je typické především pro přípravu nízkého a drobného cukroví, kde hraje klíčovou roli v dosažení charakteristické textury a vzhledu. Ačkoli je v moderní době částečně nahrazováno běžným kypřicím práškem, v mnoha tradičních receptech má nezastupitelné místo.
Při pečení se amonium působením tepla rozkládá na oxid uhličitý, čpavek a vodu. Tyto plyny unikají z těsta a způsobují jeho nadýchnutí, vznik nepravidelných pórů a lehkou, křehkou strukturu. Čpavek je sice cítit v syrovém těstě, ale při správném použití a dostatečném propečení se zcela odpaří, takže v hotovém pečivu není patrný.
Specifická textura – amonium vytváří v těstě drobné i větší póry, které dodávají pečivu typický vzhled a lehkost.
Autentický vzhled – povrch pečiva není dokonale hladký, což se u tradičních druhů cukroví, jako jsou perníčky nebo zázvorky, považuje za žádoucí.
Intenzivní nadýchání – amonium dokáže těsto nakypřit silněji než běžný prášek do pečiva, ale funguje pouze u tenkých tvarů.
Bezpečné složení – po upečení nezůstávají v těstě žádné zbytky čpavku ani chemických látek.
Amonium je ideální pro pečení nízkých a plochých druhů pečiva. Používá se zejména na:
perníčky
linecké cukroví
zázvorky
rakvičky
oplatky a sušenky
Není vhodné pro vysoké moučníky, koláče nebo bábovky, protože plyny by se z těsta nestačily odpařit a hotový výrobek by mohl mít nepříjemný zápach.
Doporučené množství je přibližně 20 g na 1 kg mouky. Nejčastěji se přimíchává přímo do prosáté mouky, aby se rovnoměrně rozložilo v těstě. Těsto je nutné dobře propéct, aby se všechny plyny odpařily. Pokud by pečení bylo příliš krátké nebo při nízké teplotě, mohly by v pečivu zůstat stopy čpavku.
Používání amonia v cukrářství sahá až do středověku. Dříve bylo známé jako jelenní sůl, protože se vyrábělo z rohů a parohů jelenů. Dnes se samozřejmě vyrábí průmyslově, ale princip a účinek zůstávají stejné. V mnoha tradičních rodinných receptech je amonium nepostradatelné, protože právě ono dává cukroví tu správnou konzistenci a chuť, kterou si pamatujeme z dětství.
Prášek do pečiva – univerzálnější, vhodný i pro vyšší moučníky, ale nedosahuje stejné křehkosti a pórovitosti u nízkého cukroví.
Droždí (kvasnice) – používá se u kynutých těst, funguje na jiném principu (fermentace).
Amonium – nejlepší volba pro tenké, suché a křehké pečivo, které má mít tradiční vzhled a texturu.
Těsto s amoniem nenechávejte dlouho stát – sice nezačne kvasit, ale čpavkový zápach může být nepříjemný.
Hotové cukroví po upečení vždy dobře vychlaďte a nechte odvětrat.
Skladujte v dobře uzavřených dózách, kde si uchová křehkost i několik týdnů.
Amonium – cukrářské droždí – je jedinečný kypřicí prostředek, bez kterého by mnoho tradičních druhů cukroví nemělo svou typickou podobu. Přináší nepravidelné póry, křehkost a lehkost, které nelze nahradit jinými kypřidly. Při správném dávkování a dostatečném propečení je jeho použití zcela bezpečné a výsledkem je autentické cukroví s charakteristickou chutí i strukturou.
Ať už připravujete perníčky, linecké nebo rakvičky, amonium vám pomůže dosáhnout stejného výsledku, jaký znaly a milovaly generace cukrářů před vámi.
Balení obsahuje: 30 g
Potravinářské aditivum E503 (ii), “cukrářské droždí”
Česká republika
Kategorie: | Chleba a pečiva |
Droždí a kvásky | |
Droždí a kypřící prášky | |
Domácí pečivo | |
Výrobce | Kovandovi |
EAN | 8594037360777 |
Kód produktu | 360777 |